Foto: Codemasters
Het moment is bijna daar: morgen kunnen de mensen die de speciale Michael Schumacher-editie gekocht hebben aan de slag met de nieuwe versie van de jaarlijkse Formule 1-game, F1 2020. En na de super spannende en chaotische seizoensstart heeft iedereen daar zin in natuurlijk. Wij mochten de game de afgelopen week al spelen op de PC. Onze bevindingen lees je in deze review!
Ook dit jaar levert Codemasters, ondanks de coronacrisis, een nieuwe game af in de Formule 1-serie. En dat zonder dat je merkt dat ook de medewerkers van de gameontwikkelaar natuurlijk vanuit huis moesten werken. F1 2020 bevat enkele nieuwe features die de game echt een stap vooruit zijn ten opzichte van F1 2019.
De grootste en wat ons betreft ook de meest interessante toevoeging is My Team. Waar je in de Carrière-modus een coureur van de grid knikkerde om onder je eigen naam plaats te nemen in een F1-auto, vorm je nu samen met een teammate naar keuze het elfde team op de grid. 22 auto’s op de baan dus: reden voor spektakel.
En er valt ook genoeg aan te passen aan en rond je team: je teamkleding, de livery van je auto, (weliswaar fictieve) sponsoren en de motorleverancier. Hier heb je keuze uit de vier leveranciers uit de Formule 1: Ferrari, Mercedes, Renault en Honda. Grappig genoeg is de motor van Renault volgens de game betrouwbaarder dan de Japanse krachtbron, waar we afgelopen seizoen toch gezien hebben dat dat zeker niet het geval was.
De teamgenoten waar je uit kan kiezen zijn voornamelijk Formule 2-coureurs. Zelf begon ik met Juan Manuel Correa als concullega, investeerde het een en ander in R&D (de ontwikkeling van je auto, wat betreft aerodynamica, motor etc.) en ging na de welbekende trainingsprogramma’s de eerste race in. En dat ging verrassend goed. Met mijn Honda-motor in de kont van de auto wist ik na een slechte kwalificatierun vanaf P13 naar P7 te rijden. En dat zonder al teveel moeite.
De snelheid zat er dus vanaf het begin al wel in, al lag het misschien ook aan het AI-level wat op 90 stond. Maar zo reed ik in voorgaande games ook mijn carrièremodus, en daar had ik toch iets meer moeite mee. De AI lijkt dus wat makkelijker te zijn dan eerst, al kan dat misschien nog aan de pre-release liggen.
Al bij al kan ik na een half seizoen gereden te hebben zeggen dat de My Team-toevoeging mij erg goed bevalt. Er zit genoeg uitdaging in en het is leuk om tegen echt alle Formule 1-coureurs te kunnen racen, in plaats van dat je iemand’s plaats inneemt.
Uiteraard zouden we dit jaar ook Zandvoort en Hanoi aan doen voor de Formule 1, maar helaas zijn beide races door de coronacrisis van de kalender geschrapt. Zandvoort is definitief naar 2021 verschoven, Hanoi is nog altijd niet helemaal onmogelijk dit jaar, maar gezien de inspanningen van de FOM voor races in Europa lijkt ook die race redelijk uitgesloten voor dit jaar. In F1 2020 kun je op beide circuits in ieder geval al wel racen. En ze zijn best pittig. Ondanks dat ik al sinds F1 2016 de nodige uurtjes per jaar in de games steek, boden Zandvoort en Hanoi nog een flinke uitdaging.
Zandvoort voelt in de game voornamelijk heel snel doordat alles heel smal is, en de bochten met banking vormen echt een toevoeging. Ik ben dan ook benieuwd naar hoe het er volgend jaar in het echt aan toe zal gaan. Hanoi is voornamelijk snel door de hoge topsnelheid, maar wat betreft de afstelling van je auto moet je afwegingen maken: wil ik meer snelheid op de lange (heeeeele lange) rechte stukken, of iets meer vleugel om de bochten goed door te komen? Want de bochten zijn best tricky. Kom je bij de bochtencombinaties niet lekker uit het eerste deel, dan kan je een goede rondetijd wel vergeten. De nieuwe circuits vergen dus de nodige oefening.
De speciale uitgebreide, maar ook iets duurdere editie van de game staat dit jaar in het teken van Michael Schumacher. Er zijn uit zijn rijke carrière vier auto’s toegevoegd: de Benetton B194 en B195, de Jordan 191 en de Ferrari F1-2000. Ook is de Ferrari F2004 die al in de game zat geüpdatet. Alle nieuwe auto’s zien ze er strak uit en hebben allemaal hun eigen ‘handling’. En die handling is uiteraard een stuk pittiger dan een moderne auto.
Ook brengt de speciale editie twee liveries voor de multiplayer cars die vorig jaar werden geïntroduceerd, een paar helmdesigns, racekleding en een manier om je overwinning te vieren op het podium. Ook deze zien er allemaal leuk uit.
De stap vooruit wat betreft de graphics in F1 2020 is niet de grootste, dat dat direct alvast duidelijk is. De verbetering tussen de twee voorgaande games was stukken groter. En die was ook zeker nodig, maar de focus lag daar dit jaar duidelijk niet op. Desondanks is het publiek dit jaar wat scherper te zijn en bevatten de auto’s iets meer detail. Daarnaast hebben ook de kleinere details als gras en grind een kwaliteitsbump gehad. De graphics zullen voor veel fans niet de belangrijkste reden zijn om de game te kopen, maar dat de ontwikkeling hiervan niet stil staat is fijn om te zien.
Ook de interface van de game heeft een update gehad. Het is meer in lijn met de graphics die de Formule 1 gebruikt bij de tv-uitzendingen en online.
Valt er dan niks op de game aan te merken? Zeker wel. Zo is ook dit jaar Virtual Reality nog steeds niet mogelijk. Terwijl de game zich hiervoor toch prima zou lenen. Het zou een extra dimensie toevoegen om gewoon vrij rond te kunnen kijken tijdens de race. Racesimulatoren als iRacing en rFactor 2 hebben dit al wel enkele jaren.
Ook is de Nederlandse vertaling van de volledige interface van de game zo nu en dan wat… ongemakkelijk, laten we het zo stellen. Bijna geen enkele Nederlandse Formule 1-fan spreekt van bijvoorbeeld de ‘veiligheidsauto’. Het lijkt echt alsof ze alles hebben willen vertalen en soms voelt het wat Google Vertaler-niveau. Dan nog het commentaar: Olav Mol is een mooie toevoeging voor de Nederlandse racefans. Een vertrouwde stem voor en na de kwalificaties en tijdens de races, maar aangezien deze functie voor het eerst wordt opgenomen, zijn de hoeveelheid ingesproken namen en zinnen nog wat beperkt. Daardoor voelt het commentaar af en toe iets te ‘geknipt en geplakt’. Bijvoorbeeld bij het opnoemen van de top drie na de kwalificatie. Je hoort duidelijk dat de namen los van elkaar zijn ingesproken. Omdat het niet vloeiend doorloopt, ervaar je het niet als een natuurlijke zin. Daar ligt ruimte voor verbetering.
De negatieve puntjes zijn op het gebrek aan VR-ondersteuning natuurlijk verwaarloosbare punten, maar wel goed om te benoemen. Wel kan het zijn dat deze puntjes op de dag van de release gerepareerd zijn. We speelden namelijk een versie waarin bijvoorbeeld ook de nieuwe liveries van Williams en Mercedes nog niet verwerkt waren.
Desondanks is F1 2020 een erg goed speelbare game. En zeker een upgrade ten opzichte van F1 2019. Wat betreft de features, maar ook de graphics lijken een kleine stap vooruit gemaakt te hebben. En dat is altijd welkom natuurlijk. Voor de echte racefans die met de echte bolides willen rijden en dat op de echte circuits, zal het dit jaar dan ook gewoon weer een pretje zijn om de Formule 1-game te spelen.
Pluspunten | Minpunten |
+ My Team | – Gebrek aan VR-ondersteuning |
+ Zandvoort en Hanoi | – Nederlandse vertalingen soms ongemakkelijk |
+ Michael Schumacher auto’s | – Commentaar beetje houterig |
+ Grafisch stapje vooruit | |
+ Meer gevoel in besturing auto | |
+ Commentaar van Olav Mol | |
+ Splitscreen |