Foto: Chris Bucher
Vanaf 10 februari is op Prime Video een nieuwe Nederlandse productie te zien: ‘VeeKay’ gaat over IndyCar-coureur Rinus van Kalmthout, in de Verenigde Staten beter bekend als Veekay, en geeft een kijkje achter de schermen in zijn voorbereiding op de Indianapolis 500. Wij mochten de driedelige documentairereeks alvast kijken en dit is wat je kunt verwachten.
Let op: deze preview bevat spoilers
De altijd zo gedreven Rinus laat zich in de documentaire van zijn zachte kant zien. Natuurlijk zien we vader en moeder Van Kalmthout zo goed als elke race langs de baan, maar in de driedelige reeks VeeKay mogen we ook meekijken bij de familiaire barbecues, de praatjes en rituelen voorafgaand aan de race, en de spanning die de familie van de coureur ondergaat tijdens de races.
In de afleveringen wordt de seizoensstart in St. Pete belicht, de tweede race in het seizoen op Texas Motor Speedway, de GMR Grand Prix en uiteraard de Indy 500, waar de documentaire langzaamaan naartoe opbouwt. In de aflevering waarin de Texas Motor Speedway centraal staat is Van Kalmthout openhartig over zijn ervaring tijdens zijn eerste raceweekend op de oval. In 2020 kwam hij als rookie in de IndyCar Series en ging het in zijn eerste weekend in Fort Worth tweemaal mis: beide keren ging hij met zijn bolide het beton in. Hij geeft in de documentaire toe niet op te zien tegen de race, maar van alle weekenden van de kalender is dit wel zijn minst favoriete race. Ook is te zien hoe vader Marijn, moeder Evelien en zus Michelle vanuit Nederland de crashes op TMS beleefden en horen we het telefoongesprek tussen Rinus en zijn moeder na die desastreuze race in 2020. Daarin is de coureur duidelijk aangeslagen.
In de tweede aflevering wordt ook ingegaan op de gevaren die de sport met zich meebrengt. Zo vertelt oud-coureur en commentator James Hinchcliffe over de keer dat hij na een crash zwaargewond was en vertelt racelegende Arie Luyendyk, de mentor van Rinus, over zijn oud-teamgenoot Scott Brayton, die in 1996 verongelukte op de Indianapolis Motor Speedway. Veekay zet de gedachtes over de gevaren makkelijk opzij en geeft na een redelijk raceweekend op Texas Motor Speedway zelfs aan het circuit toch wel leuk te vinden. Het kan verkeren dus.
Het artikel gaat verder onder de foto
De GMR Grand Prix wordt ook belicht: de eerste van de drie races in 2022 op de Indianapolis Motor Speedway. De GMR is uiteraard op de roval-layout en de familie kijkt met een goed gevoel uit naar het weekend. Een jaar eerder won Rinus namelijk deze race en pakte daarmee ook zijn eerste en tot op heden enige overwinning in de IndyCar Series.
De kwalificatie gaat voorspoedig, maar in zijn laatste ronde maakt hij een klein foutje waardoor hij buiten de boot valt voor de voorste startplekken. Meer dan een vijftiende startplaats zit er niet in. Hij snapt zelf niet waar het mis ging en is na de race duidelijk aangeslagen. Ook de familie baalt enorm en leeft met de coureur mee.
Een dag later regent het flink in Indianapolis. De race is nat en de spanning is groot bij de familie. Veekay komt redelijk door de eerste fase van de race heen, maar wordt in de rondte getikt door Callum Ilott, waarna ook Devlin DeFrancesco de Nederlander raakt. Met het nodige ducttape op de wagen rijdt Rinus uiteindelijk nog naar een 23e plaats. Hij neemt de negatieve uitslag mee als leermoment richting de Indy 500, de race waar het elk jaar écht om gaat.
En omdat die race zo speciaal is staat aflevering drie er volledig van in het teken. We zien dat het gezin Van Kalmthout in de maand van de race in een camper op het terrein verblijft, om zo de nodige family time te hebben. Moeder Evelien vindt het fijn dat ze zo zelf kan koken, en ook coureurs als Romain Grosjean verblijven dichtbij. Met de Fransman gaat Rinus dan ook graag een rondje fietsen, als ontspanning voor de kwalificatie die volgt.
Het artikel gaat verder onder de foto
In die kwalificatie gaat de Nederlander als een speer: hij klokt de derde tijd en rijdt daarmee een van de snelste tijden ooit op het circuit. Ook mag hij met die tijd voor het tweede jaar op rij vanaf de eerste startrij starten: een geweldig resultaat van de coureur. De familie is door het dolle heen en ook vanuit Nederland wordt de sessie met veel spanning bekeken door zus Michelle en vriendin Carmen. Zij vliegen uiteindelijk ook nog over naar de VS en met de gehele familie gaan ze beginnen aan het raceweekend, om te beginnen met de rijdersparade.
Na een spannende opbouw richting de groene vlag van ‘The Greatest Spectacle in Racing’ zien we een korte recap van de race, waarin het al vroeg fout gaat voor Van Kalmthout. Vermoedelijk door technische malheur knalt de Nederlander in de muur en is het einde race. Hij wordt voor de nodige checks naar het medisch centrum gebracht, maar staat al snel weer voor de camera’s van NBC om zijn verhaal te doen, uiteraard heel teleurgesteld over wat er gebeurd is. Ook zijn familie leeft enorm met hem mee, maar is vooral blij dat hem niks mankeert na de harde kleun tegen het beton.
De nuchterheid overheerst uiteindelijk gelukkig wel: iedereen kan de crash relativeren en ziet ook in dat Van Kalmthout nog maar 21 is en nog jaren genoeg heeft om ‘de 500’ op zijn naam te schrijven.
Al met al is ‘VeeKay’ een mooi geschoten documentaire die dicht bij de realiteit blijft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Netflix-serie over de Formule 1, Drive to Survive. ‘VeeKay’ toont de persoon Rinus in een nog uitgebreidere manier dan iedereen normaliter via de tv-uitzendingen en social media meekrijgt. Van etentjes en meetups met Nederlandse fans tot het shoppen voor cowboylaarzen: uit alles blijkt hoe een open en eerlijk persoon Rinus van Kalmthout is.
De driedelige documentaireserie VeeKay is vanaf 10 februari te zien op Prime Video. Hieronder kun je de trailer bekijken.