Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool
Sergio Pérez heeft de Singapore Grand Prix op zijn naam geschreven. De Mexicaan wist met puik stuurwerk Charles Leclerc achter zich te houden. Carlos Sainz maakte met bijna acht seconden achterstand op zijn teamgenoot weinig indruk, maar pakte wel de derde podiumplaats. Verstappen had een moeizame race en eindigde zevende. Pérez moet zich nog wel melden bij de wedstrijdleiding voor een overtreding tijdens de laatste safety car periode. Of hij nog een straf krijgt moeten we dus nog even afwachten.
Met Charles Leclerc op pole position en Max Verstappen op plaats acht werd het veld na een uur vertraging op weg gestuurd. Sergio Perez had een wereldstart en pakte meteen de eerste plek over van Leclerc. Verstappen kwam niet van zijn plek, moest meteen de eerste bocht half afsteken en viel terug naar plaats twaalf. Hij zat meteen in de hoek waar de klappen vallen en moest halverwege ronde één direct liften in gevecht met Magnussen. Geen goed begin dus voor de Nederlander. Ook Lewis Hamilton werd even wijd gedrukt door Carlos Sainz, maar de wedstrijdleiding vond het niet iets om een straf voor uit te delen.
De race was al vroegtijdig voorbij voor Zhou Guanyu en Nicholas Latifi. De Canadees leek de Chinees niet te hebben gezien, stuurde de Alfa-rijder zo de muur in en dus was het einde race voor Zhou. Nicholas Latifi’s ophanging, linksachter, hing ook op half zeven. Hij reed nog terug naar de pitstraat, maar moest daar de strijd staken. Een safety car volgde en dus werd het veld weer in elkaar geschoven. Voor Max Verstappen, die inmiddels een halve minuut had verloren op zijn teamgenoot Sergio Pérez, geen slechte situatie.
Na drie ronden ging de safety car weer naar binnen en mocht Pérez het veld weer naar de groene vlag voeren. Verstappen kon in bocht drie meteen Vettel inrekenen, en een halve ronde later ook in bocht dertien Pierre Gasly. Een puik stukje stuurwerk van de Nederlander. Die kon daarna op jacht naar Fernando Alonso, die vlak achter Lando Norris reed op plaats zes.
Na ruim tien ronden daarachter vast te hebben gezeten viel Alonso ineens stil. Zijn motor begaf het en dus moest de Spanjaard zijn bolide aan de kant parkeren. Een tegenvaller voor Alonso, die in Singapore zijn 350e racestart mocht doen: een unicum. Voor Verstappen was het een gelukje en kreeg dus de zesde plaats in zijn schoot geworpen.
Een virtual safety car volgde, en George Russell was de eerste die de gok waagde om de slicks op te zoeken. Maar het team stuurde hem op mediums naar buiten en meteen bij het uitrijden van de pitstraat ging hij al bijna in de rondte, maar kon de auto nog net weer recht krijgen. Hij klaagde meteen over de boordradio dat hij nul grip had en ook de tijden toonden dat aan: in amper driekwart ronde was hij al drie seconden verloren op Alexander Albon.
Die laatste stond een paar ronden later in de muur, maar kon nog wel weer achteruit rijden en de pitstraat inrijden. Een virtual safety car volgde, omdat de volledige voorvleugel van Albon nog op de baan lag. De Thaise Brit zette de wagen in de pitstraat stil en ging niet meer verder: uitvaller vier van de dag. Niet veel later, in ronde 28, stond ook Esteban Ocon naast de baan in bocht dertien. Een vergelijkbare situatie als bij Fernando Alonso. Twee geplofte Renault-motoren in één race: geen goed weekend voor de Franse equipe. Wederom volgde een virtual safety car, zodat de marshalls de wagen van de Fransman weg konden rollen.
In ronde dertig mocht iedereen weer op volle racesnelheid verder, maar Verstappen had het qua timing even niet goed ingeschat en zat al voorbij Norris voordat de vlag op groen ging. Hij ging vol in de ankers en zat weer achter de Brit voordat de sessie hervat werd. Een discutabel moment van de Nederlander. Vier ronden later ging Lewis Hamilton zeldzaam in de fout. De zevenvoudig wereldkampioen remde veel en veel te laat en ging recht de tecpro in. Zijn voorvleugel bleef wonderbaarlijk heel. Enkel de endplate hing op half zeven. Voordat er een zwart-oranje vlag gezwaaid kon worden werd Hamilton al binnengehaald en zijn voorvleugel werd vervangen. Hij ging op medium-banden weer naar buiten, net als onder andere Vettel, Gasly en Tsunoda. Die gingen ook allemaal voor een stop de pitstraat in. Ook Carlos Sainz op P2 ging naar mediums. Pérez bleef nog een ronde buiten, maar ging daarna ook naar mediums. In ronde 36 kwam Verstappen binnen. Ook de Nederlander ging naar die set banden.
Yuki Tsunoda wist de banden niet werkend te krijgen en ging meteen in de outlap van de baan, op exact dezelfde manier als Lewis Hamilton enkele ronden eerder. Maar wel met een hogere snelheid, en dus was het einde race voor de Japanner. Lando Norris, waar Verstappen nog langs probeerde te komen, was buiten gebleven en kon nu dus onder de ingestelde safety car zijn stop maken. Daardoor behield hij zijn plaats ten opzichte van Verstappen: balen dus voor de Nederlander.
Door de safety car kon sowieso niet meer de race worden uitgereden, wat ronden betreft. Daarom werd het dus een getimede race. En dus met nog 35 minuten op de klok kon Sergio Pérez het veld nogmaals aanvoeren richting de groene vlag. Zelfs bij de herstart was de Mexicaan nog aan het zigzaggen, om zo maar temperatuur in zijn banden te krijgen. De hele top vijf kwam goed de eerste ronde door en meteen zat Verstappen achterop Lando Norris, maar in bocht zeven verremde de Nederlander zich finaal op het natte asfalt naast de ideale lijn en schoot tientallen meters door in de uitloopstrook. De banden waren helemaal aan gort en dus riep de Nederlander meteen dat hij de pitstraat in moest. Hij ging naar een set zachte banden, maar viel helemaal terug naar plaats veertien en dus was het podium volledig uit zicht voor de regerend kampioen.
Meteen daarna reed Russell langzaam. De Brit was in contact gekomen met Mick Schumacher en dat resulteerde in een lekke linker achterband voor Russell. Die reageerde geïrriteerd over de boordradio en leek de schuld te geven aan de Duitser. De wedstrijdleiding ging ernaar kijken, maar liet het bij no further action.
Met 27 minuten op de klok werd de DRS vrijgegeven en dus kon Leclerc, die al binnen de seconde zat van Sergio Pérez, meteen in de aanval. De Mexicaan liet even daarvoor weten dat hij problemen had met de motor, die wispelturig was qua vermogen. En dus werd het verdedigen best lastig. Hij verremde zich een keer, maar hield de wagen verder redelijk op het asfalt. In het laatste kwartier liep het gat tussen Pérez en Leclerc enigszins op, tot ruim twee seconden. Verstappen wist Bottas en Gasly in te rekenen en reed daarmee inmiddels weer in de punten. Het gat naar Hamilton was ruim drie seconden, en met het tempo van de Nederlander leek hij die ook nog wel in te kunnen halen. Maar hij kwam met Hamilton in een DRS-treintje te rijden achter Sebastian Vettel en kwam de zevenvoudig wereldkampioen niet voorbij. Totdat die een foutje maakte toen Vettel een klein foutje maakte. De Brit schoot een klein stukje door in bocht acht, Verstappen dook langs de binnenkant en de achtste plaats was binnen.
Vettel was het volgende slachtoffer van Verstappen. De Nederlander stuurde in de laatste ronde de Duitser nog voorbij en eindigde daarmee zevende. Sergio Pérez reed ondertussen soeverein met ruim zeven en een halve seconde voorsprong op Leclerc over de lijn. Daarmee zou hij veilig zijn, mocht de wedstrijdleiding hem nog vijf seconden tijdstraf geven voor een ‘safety car infringement’. Carlos Sainz werd derde, op bijna acht seconden van Leclerc. Lando Norris en Daniel Ricciardo deden goed werk voor McLaren en werden vierde en vijfde. Stroll eindigde knap zesde. Verstappen werd zevende, Vettel achtste. Hamilton en Gasly completeerden de top tien.