COLUMN – Welke Nederlandse F1-fan kent hem niet. Pitreporter Kai Ebel van de Duitse RTL. Sinds 1992 loopt hij samen met het F1 team van RTL alle races af. Ook voor veel Nederlanders is deze man een begrip. Niet alleen door zijn opvallende outfits, vooral omdat RTL gratis in het tv-pakket zit en de Oosterburen alles uitzenden. Daar komt aan het eind van dit seizoen een eind aan.
Je kunt hem gerust excentriek noemen. De Duitse Kai Ebel uit Mönchengladbach. Hij loopt twee keer langer bij het F1-circus mee, dan ik tv kijk. En kijken deed ik vanaf het eerste moment ook bij de Duitsers. Voor de kwalificatie en races kijken naar onze eigen RTL met Ruud ter Weijden vanuit de studio in Hilversum en Olav Mol en Allard Kalff vanaf locatie. Voor de trainingen en de warmup op zondagochtend voorafgaand aan de race schakelde ik standaard naar de Oosterburen. Het waren de hoogtijdagen van Michael Schumacher en de Duitsers zonden alles uit en gingen ook lang door met de uitzendingen. Tot ver na het zwaaien van de finishvlag.
Coureurs komen en gaan. Hetzelfde kan gezegd worden van teams en teambazen. Veel circuits zijn ingeruild voor andere banen en zelfs de F1 is tegenwoordig in andere handen dan toen, in het eerste helft van de jaren negentig. Maar één ding wist je zeker als je inschakelde bij RTL+. Het was altijd weer de vraag wat Ebel die dag uit de kast had getrokken. Door zijn vriendschap met couturier Philippe Plein wist je nooit welke kleuren deze paradijsvogel zou dragen.
En voor wie mij nu wil corrigeren dat hij deze outfits niet altijd aan heeft gehad zeg ik, dat klopt. Bij de introductie van het tanken tijdens races moest deze flamboyante ook een brandwerende overall aan. De pitbrand van Jos Verstappen in Hockenheim in 1994 is daar bijvoorbeeld een goede reden voor geweest. Juist ook omdat de RTL-coryfee niet ver van Roermond is opgegroeid spreekt hij ook een aardig mondje Nederlands en heeft hij ook een zwak voor beide Verstappens. De stropdas en overall zijn vandaag de dag verdwenen, waardoor hij meer vrijheid heeft in wat hij draagt.
Tuurlijk heb ik het nu vooral over de persoon zelf. Met zijn glinsterende broeken en shirts is hij zelf één van de smaakmakers in de paddock en pitstraat, maar dat betekent niet dat deze reporter niet kan interviewen. Om nogmaals het tijdperk Schumacher aan te halen. Destijds zat een derde van alle Duitsers voor de buis gekluisterd om te horen welke vragen hij Michael stelde en wat voor antwoorden hij vervolgens terug kreeg. Al bijna dertig jaar lang kan deze flamboyante en befaamde verslaggever verrassende, maar natuurlijk ook voorspelbare vragen stellen.
Het tijdperk Schumacher is voorbij. Niki Lauda, vaste analist bij RTL is niet meer en nu verdwijnt ook Kai Ebel uit de F1. Of zien we hem straks toch ergens anders weer terug? Het zal in ieder geval niet bij RTL zijn, aangezien Sky Deutchland de rechten voor volgend jaar in handen heeft. Veel Nederlandse F1-fans zijn opgegroeid met Kai Ebel en zien hem ook volgend jaar graag terug. Deze opvallende verschijning in de pits en op de grid hoort bij de F1. Gezien zijn grote schare Nederlandse fans, zijn bewondering voor de Verstappens en gezien het feit dat hij ook in het Nederlands aardig uit de voeten kan. Misschien moeten we een petitie starten om te kijken of hij iets voor het Nederlandse F1-team kan betekenen.